Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen ‘’ATA TOHUMLARI KADIN ÇİFTÇİLERİN ELİNDE YENİDEN YEŞERİYOR’’ projesi Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı ortaklığı ile GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yürütülmektedir.
Gelişmiş ülkeler tarımı bir sektör haline getirmiş olup gen kaynaklarını çok etkin biçimde kullanmaktadırlar. Ülkemizde ise gen kaynaklarının tanımlanıp, tescil edilmemiş olması, bunların korunmalarını zorlaştırmakta bunların ekonomik faydaya dönüştürülmelerini engellemektedir.
Ülkemiz genetik kaynak zenginliği gibi en avantajlı olduğu bir alanda bu kaynaklarından yüksek ekonomik gelir elde edememektedir. Genetik mirasımız olan yerel çeşitlerin toplanıp karakterize edilerek, ticari değeri ile üretimine devam edenlerinin tescilinin yapılması ve sertifikalı tohum fide ile çiftçilerin üretimlerinin bir standarda kavuşturulup sürdürülebilirliğin sağlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.


Projemiz ile ticari değeri olduğu için üretimi devam eden yerel tohumların ulusal ve uluslararası pazarlarda doğrudan ve mamul hallerinin satışına imkân tanıması hedefiyle; karakterizasyon, tescil ve sertifikalı tohum fide üretimleri yapılacaktır.
Proje konusu olan yerel çeşitlerin marjinal alanlarda üretilmesi, özellikle aile işletmelerinde kadın çiftçilerin üretime katkısının sağlanması, sürdürülebilir tarımsal üretim, bölgede üretilen yerel çeşitlerin katma değerinin ve pazarlanma imkanlarının arttırılması amaçlanmaktadır.
Ata tohumlarının sürdürülebilirliği için uzun süreli saklamanın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarım Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde kurulacak Yerel Tohum Gen Bankasında muhafaza edilmesine ve bir örneğinin de Ulusal Gen Bankalarına gönderilmesi hedeflenmektedir.
Yerel Kalkınmada rol model olabilecek projelere öncülük etmek üzere ekonomik öneme sahip yerel çeşitlerin tescili ve sertifikalı tohumluk üretimi sayesinde başta aile işletmeleri ile kadın çiftçilere standart bir hammadde üretiminde katkı sağlanmış olacaktır. Kadın kooperatiflerinin üreteceği mamul ürünler de standardize edilmiş olacağından katma değerinin hali hazırdaki durumundan çok daha yükseklere taşınacaktır.