Gelişmiş ülkelerin tarım ve gıda alanındaki bilgi ve teknolojiye dayalı özelliklerine bakıldığında, tarımı bir sektör haline getirmiş, büyük ölçüde planlı ve rekabetçi üretim modeli uygulayarak ekonomik problemlerini aşmış, dünyadaki gen kaynaklarını çok etkin biçimde kullanabilen, tarladan çatala etkin, modern ve entegre mekanizasyon teknolojisine sahip, bitkisel materyaller geliştirilmiş olduğu görülmektedir.


Ülkemizdeki gen kaynaklarının tanımlanıp, tescil edilmemiş olması, bunların korunmalarını zorlaştırmakta, yurtdışına götürülerek başka ülkeler adına tescil edilmeleri, Türkiye de ıslah amaçlı kullanılamamaları bunların ekonomik faydaya dönüştürülmelerini engellemektedir. Ülkemiz en avantajlı olduğu bir alanda bu kaynaklarından fayda elde edemediği gibi, yüksek verimli üretim materyallerini dışarıdan temin etmek ve ciddi miktarlarda döviz harcamak, stratejik ürünlerde dışa bağımlılık gibi bir durumla karşı karşıya kalmaktadır.
Ülkemizde çok değişkenlik arz eden iklim ve toprak şartları içerisinde, kendi bölgelerinin karakteristik çevre şartlarına çok iyi adapte olmuş, bazı tüketim alışkanlıkları nedeniyle üretimi sürdürülen köy çeşitlerinin bu bölgelerde korunması, kendi yerel alanları için bu çeşitler üzerinde çalışmalar yapılması bugüne kadar üretimde kalabilmesinin sebeplerinin araştırılması gerekmektedir. Proje konusu olan yerel çeşit kaynaklarının toplanması, karakterize edilmesi, verim potansiyeli yüksek olanlarının doğrudan tescil ile üretime kazandırılması, yerinde korunması, ıslah çalışmalarında kullanılarak mevcuttaki ticari çeşitlerin iyileştirilmesi sağlanacaktır. Bu sayede tohumda dışa bağımlılık azalacağı gibi uluslararası tohum alanında rekabet gücümüz artacaktır.
Başta proje ortağı olan Gaziantep ilindeki kadın çiftçiler, kadın kooperatifleri, GAP illerinde faaliyet gösteren üretici kadın çiftçiler ve kadın kooperatifleri tarafından yerel çeşitlerin ticari değeri yüksek mamul ürünlere dönüştürülmesi ve e-ticaret üzerinden yapacakları satış ile elde edecekleri katma değerin en üst seviyeye çıkarılması amaçlanmaktadır.